Soort van de maand

2020 | Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli | Augustus | September | Oktober | November | December | Terug naar 2019

Januari 2020 - Kleine zwaan


Foto van Kleine zwaan (Cygnus columbianus bewickii): Ron Goosselink.

Kleine zwanen broeden in het gebied rond de Noordpool; op de arctische toendra's langs de Barentszzee en verder naar het oosten. Om te overwinteren, trekken ze in zuidwestelijke richting van hun broedgebied naar Noordwest-Europa. Tussenstops maken ze in de Baltische landen en Denemarken. Ze overwinteren in Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland en Nederland. Driekwart van de wereldpopulatie bevindt zich 's winters in Nederland. Kleine zwanen arriveren vanaf oktober in ons land en verlaten het in februari of maart, tegenwoordig steeds vaker al in december-januari.

De wereldpopulatie wordt geschat op hooguit 15.000 vogels, waarvan er de laatste jaren maximaal 10.000 in Nederland overwinteren, vooral op graslanden en akkers.
De eetlust van de zwanen is enorm. Om een idee te krijgen: 2 zwanen eten net zoveel als 1 koe aan gras, een koe eet per dag tussen de 30 en 50 kg gras.
Op de foto de kleine zwaan (voorgrond). Ze hebben minder geel aan de snavel dan de wilde zwaan. Op de achtergrond de wilde zwaan met de volledige, puntige, gele vlek. De snavel is de makkelijkste herkenning, maar als je ze bij elkaar ziet, is de wilde flink groter dan de kleine zwaan.

Kleine zwaan gezien? Waarnemingen van deze en alle andere soorten kunnen worden doorgegeven via https://ivnhardenberg.waarneming.nl/.



Tekst: Ariane Kamerman.

Abonneren op Flora en Fauna Hardenberg RSS